Bácskai Lakodalom - Hogyan mulattunk?

2019.09.24

Kerek 1 hónapja, hogy a nagy napra vártunk!

Mit is mondhatnék? - Teljesült egy álmunk!

Az égiek is ránk mosolyogtak. Csodálatos időnk volt egész nap, csak délután volt egy-egy kis frissítő záporka és természetesen a vele járó szivárvánnyal, amit mint tudunk szerencsét hoz.

Mindenki nem tudott ott lenni, mert pont a nyár utolsó idején még sokan szabadságolnak. Természetesen akiknek számítunk vagy egy kis egészséges kíváncsiság vezérelte, az ott volt velünk. A templom is megtelt <3 

A templomi szertartás misével volt -  köszönjük Gál József atyának a csodálatos szertartást. Nem elfogultság, de az egyik legszebb esküvői misén voltam.

Megjegyzem: igazán csak a templomban érzi magát "királylánynak" a menyasszony.  Nem feltétlen az úri pompa - hanem az érzés melyet egy szakrális hely ad, az leírhatatlan. Ezért is érdemes visszanyitni a hagyományaink útjára. 

A mise után a menet a Szentháromság szobor körbe táncolása után, elindult a lakodalom színhelyére. Nagy öröm volt, hogy az utat szinte mindenki vállalta gyalog. 

Gratulációk és köszöntés után megkezdődött a színpadon a mulatság...

Bátmonostor - üveges tánca
Bátmonostor - üveges tánca
Szilas táncegyüttes - lakodalmas tánca
Szilas táncegyüttes - lakodalmas tánca
Nádudvari Német Hagyományőrző csoport -  "Susztertánca"
Nádudvari Német Hagyományőrző csoport - "Susztertánca"

....az idő lezavart minket a színpadról, de a sátorban folytatódott a mulatság!

"Vancaga" bunyevác csoport
"Vancaga" bunyevác csoport

Közös mulatozások...vacsoráig.

A vacsora és torta után ismét a mulatásé volt a szerep. 

Szerintem a képek magukért beszélnek....Mindenki jól érezte magát! 

Menyasszonytánc, maskarás menyasszony és a különböző játékokkal reggelig tartó mulatság sikeredett.

Most, így visszatekintve; a megkérdezett sok-sok vendég, rokon, s jó magam is rengeteg pozitív emlékkel lettünk gazdagabbak - s meg kell állapítsam, hogy milyen jól sikerült az első "hagyományőrző lakodalom". 

Hajrá fiatalok - ha ki akartok lépni a mai "trend" szerint rendezett mindent bele lakodalmi szokások tömegéből és inkább a tradicionális régi hagyományainkon alapuló esküvőt választjátok - ne fogjátok vissza magatokat! Jelentkezzetek! 

Köszönet a résztvevőknek:  Csáki Norbert vőfény, Bátmonostori Hagyományőrző Néptánccsoport, Szilas Hagyományőrző Néptánc Egyesület, Lex Orsolya, Nemesnádudvari Német Hagyományőrző Néptánc Egyesület, "Vancaga" Bunyevác Tánccsoport és a Gemenc Táncegyüttes táncosai.

A hangulatért felelős zenekaroknak: Wolfárt László és bandája, Danubia Tamburazenekar.

Köszönet a támogatóinknak: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Nemzeti Együttműködési Alap, Gemenc Zrt, Türr István Múzeum, Bajai Pálinkaház, Bátmonostor Önkormányzata,Mr. és Mrs. étterem, Sümegi Dragan Borászata... 

....és külön köszönet, azoknak akik még hozzájárultak a rendezvény sikeréhez: 7-es présház, Kápolnás szikvízüzem, Szecsó Kft., Szivárvány reklám iroda, Szőke Árpád - Standépítőnek.

Mivel a történet még nem kerek... - egy kis szelete hiányzik - ...bácskai lakodalmi szokások felgyűjtése folyamatban van, így még mindig várjuk a támogatók jelentkezését!


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el